Statik IP Adresi Nedir?

Statik IP Adresi Nedir?
Statik IP adresleri genel olarak kurumlar, web sitelerinin barındırıldığı sunucular veya benzeri büyük sistemlerde kullanılmaktadır. Tercih edilmesinin en önemli sebebi sabit olması ve değişken olmamasıdır. İnternette barındırmış olduğumuz sunucularımız, web sitelerimiz gibi varlıkların IP adresleri sabit olmalıdır. Aksi takdirde bu sunuculara ulaşabilmemiz çok zor, hatta IP adresi değiştiğinde imkansız hale gelebilirdi. Bir Web sitesine girmek istediğiniz zaman o web sitesinin ilk olarak sunucusuna bağlanırsınız. İnternet servis sağlayıcınız DNS sunucuları üzerinden web sunucunuzun ip adresini tespit ederek sizi yönlendirmektedir.VPN sunucuları, FTP sunucuları, DNS sunucuları, kurumların web sunucuları, oyun sunucuları gibi birçok büyük veya küçük yapıda sabit yani statik IP adresi kullanılır. Bu sayede isim sunucularınız üzerinden sabit ip adreslerine yönlendirme başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Statik IP Hangi Amaçlar ile Kullanılır?
Dinamik IP son derece yaygın olduğu için ve varsayılan olarak atandığı için, statik IP’ye ne zaman ihtiyaç duyulacağı son derece önemlidir. Genellikle yüksek uptime yüzdesine ihtiyaç duyan hosting sunucuları ve internet siteleri olan, VOIP hizmeti veren ya da çalışanları genellikle uzaktan çalışan işletmeler statik IP kullanmaktadır. Çalışanların evden, iş yerindeki bilgisayarına bağlanabilmesi için bu bilgisayarın IP adresini bilmesi gerekmektedir. Ancak cihaz dinamik IP’ye sahip olduğunda IP adresi değiştiği için bu daha zor olmaktadır.
İşletmeler ayrıca FTP, e-posta, VPN sunucusu, veri tabanı sunucusu ve diğer ağ cihazlarının operasyonlarını kolaylaştırmak için statik IP adresine ihtiyaç duymaktadır. Yüksek miktarda veri yönetimine ihtiyaç duyan işletmelerde statik IP kullanımı hem çalışanların hem de işletmenin sunucularına bağlanmak durumunda olan müşterilerin işini kolaylaştırmaktadır.
Her yeni IP adresinde router ayarlarının doğru IP adresini istemek üzere değişmesi gerektiği için dinamik IP adresi kullanmak internet sitesi barındırmayı zor hale getirmektedir. Bu işlem olmadan modem ağdaki hangi cihazın internet sitesini barındırdığını bilemeyeceği için hiç bir kullanıcı internet sitesine erişemez.
DNS sunucuları da statik IP adreslerini kullanmaktadır. IP adresleri düzenli olarak değiştiği takdirde DNS sunucusununun modem üzerinden yeniden ayarlanması gerekmektedir.
Her ne kadar cihazın alan adı erişilebilir olmasa da bilgisayar ağdaki sunucuya statik IP üzerinden erişebilir. Bir bilgisayar sürekli olarak sunucunun hostname’i yerine statik IP’sine bağlanması için ayarlanabilmektedir. Bu sayede DNS sunucusu doğru bir şekilde çalışmasa bile bilgisayar DNS sunucusuna bağlantı sağlayabilmektedir.
Kısacası sürekli olarak internet bağlantısına ihtiyaç duyan herhangi bir servis ya da özelliğin statik IP adresine sahip olması gerekmektedir. Her ne kadar son kullanıcı için göze batmasa da dinamik IP adresi değiştiğinde daha önce bağlanan kullanıcının bağlantısı kesilir ve kullanıcı tekrar bağlanabilmek için yeni adresin atanmasını bekler. Bunun yaşanmaması için dosya sistem servisleri ya da online oyunlar gibi sürekli bağlantı gerektiren hizmetler statik IP adresini kullanmaktadır.
Statik IP Nasıl Alınır? Statik IP almak için öncelikle bu IP adresini atayacağınız cihazın MAC adresini bulmanız gerekmektedir. Modemlerde bu adres genellikle modemin üzerinde yer alan etikette bulunmaktadır. MAC adresi aslında fiziksel bir adrestir. Daha sonra internet servis sağlayıcı ile iletişime geçerek statik IP alınmaktadır. Sağlayıcı bu istek doğrultusunda atama yapılacak olan cihazın MAC adresini isteyecektir. Daha sonra ise birkaç gün içerisinde statik IP kullanılabilir olmaktadır. Ancak adresin aktifleşmesi için kullanıcının cihazı yeniden başlatması gerekmektedir
Statik IP'nin Avantajları
Sabit IP adresi incelendiğinde, bir çok faydası vardır:-Geniş Alan Ağları (WANlar), internet sunucu adresleriyle güvenilir bir şekilde cihazlara erişilmesini mümkün kılan ad çözümlemesini destekler.
-Ev ağlarında, ağ güvenliği problemlerine karşı daha iyi koruma sağlar.
-Ev ağınızda sabit IP adresleri kullanmak, herhangi bir IP adresi çakışmasını engeller.
-Dinamik IP adresine göre daha doğru konum belirler.
-İndirme ve yükleme hızları, dinamik IP’lere göre genellikle daha yüksektir.
Statik IP'nin Dezavantajları
Sabit IP adresinin dezavantajları detayları ve bakımı açısından bulunmaktadır:-Sabit IP adresini manual yapılandırmanız gerekecektir, bunun anlamı, yönlendiricinizin yapılandırma değişikliklerini yapmanız ve program ayarlarından gözünüzü ayırmamanız gerekmesidir.
-Belki sadece birkaç cihazı olan küçük bir ev ağı için bu büyük bir sorun değildir, amcal yüzlerce veya binlerce cihazı olan büyük bir işletme için bu, potansiyel olarak çok bakım gerektirecek bir sorun olabilir.