E-Ticaret Hızla Büyüyor

E-Ticaret Hızla Büyüyor
İnternet dünyasındaki girişimci sayısı da artıyor. Kısa süre öncesine kadar üniversitede eğitim masraflarını karşılamak için kapı kapı dolaşarak pazarlamacılık yapan gençler,şimdilerde internet ortamında kurdukları siteler aracılığıyla para kazanıyor.Zira sanal piyasanın hacmi,2008 yılında 9 milyar TL’yi aştı. Ancak hatırlanacağı gibi 2008 yılında yüzde 64.1 büyüyen sanal piyasaya,kapanan şirketler damgasını vurmuştu.Kapanan şirketler arasında iyi projelendirilmemiş ve bütçe oluşturulmadan yola çıkan küçük ve orta boy sanal işletmelerin yanı sıra ,e-store,weblebi.com,trio.com.tr,indragandi.com,homev.com gibi büyük sanal şirketlerde vardı.Bu iflasların ardından,özellikle bankaların aldığı bir takım tedbirler nedeniyle,yeterli sermaye olmadan sanal mağaza açan şirketler zorlandı.Daha önce,tedarikçiden ürünleri 1 ay vadeyle alan sanal mağazalar,satışın ardından ertesi gün bankadan parayı tahsil ediyordu.Bu nedenle stoklarını desteklemek için büyük sermaye ihtiyaç duymuyordu.Ancak iflasların ardından bankaların,satışın hemen ardından parayı ödememe yoluna gitmesi,bazı sanal şirketleri zorladı.
Sanal piyasa araştırıldı
Buna rağmen sanal pazarın büyüyeceği ve yeni fırsatlar yaratacağı tahmin ediliyor.Bu tahminleri İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın(İSMMMO) ‘Sanal Dünyada Gerçek Ticaret’ başlıklı raporu da doğruluyor.İSMMMO’NIN Bankalararası Kart Merkezi(BKM),Türkiye Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği,Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü,Türkiye İstatistik Kurumu , Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi,E-teknoloji.com ve sektör temsilcilerinden aldığı bilgilere dayanarak hazırladığı araştırmada,krize inat büyüyen sanal piyasa masaya yatırıldı.
Araştırmada 2008 yılında işlem hacmi 9 milyar TL’yi aşan sanal piyasa ve 500 milyon TL’yi bulan e-ticaret , tüm ayrıntılarıyla ele alındı.Yaklaşık 17 bin kişinin geçmişi sağladığı piyasada ,bireysel girişimcilerin yıllık kazançları (alt ve üst ortalama) 10 bin ile 1 milyon TL arasında değişiyor.
5 bin girişimci var
Bugün 5 bine ulaşan sanal ticaretten geçinen kişi sayısı,2007’de 4 bin civarındaydı. Resmi verilere göre her bin POS cihazı sanal mağaza olarak kabul edildiğinde 2007 yılında sanal ortamda faaliyet gösteren 11 bin 578 işletme vardı.2008 yılında bu rakam yüzde 54.5 artışla 17 bin 891’e çıktı . Sanal piyasada faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 85’inde farklı bankalara ait 2-3 sanal POS cihazı olduğu dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda,Türkiye genelinde faaliyet gösteren sanal işyeri sayısı 7 bin-7 bin 500 civarında olduğu görülüyor.
İSMMMO’nun raporuna göre,web sitelerin ürünlerini pazarladıkları bir satış merkezi gibi kullanan yüzlerce şirketin bulunduğu sanal ortamda,birçok ünlü markanın mağazası da bulunuyor.İnternet servis sağlayıcıların oluşturdukları alışveriş merkezlerinde,onlarca sanal mağaza kiraya veriliyor.Son yıllarda elektronik ticaret konusunda danışmanlık veren ve yazılım programı hazırlayan şirketler sayısında da artış yaşanıyor.Küresel kriz nedeniyle sıkıntıya giren veya mağazasını kilit vuran birçok işletme,maliyetlerin oldukça düşük olduğu sanal piyasaya dükkan ve mağazalarını taşıyor.Özellikle peşin paranın döndüğü spot piyasalar da ekonomik krizden çıkış yolunu sanal ortama açılmakta görüyor.
Zaten son yıllarda internet girişimciliğinde pek çok başarılı ismi görüyoruz. Bu isimler ya işyerlerini büyüterek başarılarını uluslar arası platforma taşıyor ya da farklı alanlarda da şanslarını deniyorlar.İnternet girişimciliğinde farklı alanlarda başarılı girişimcilerin hikayeleri,geliştirdikleri iş modelleri,gerçek anlamda şapka çıkarılmayı hak ediyor.
E-Ticaret de Başarılı Olmak İçin 10 Öneri
- Ortaklarınızı iyi seçin.- Doğru fikri bulun.
- Hızlı hareket edin.
- Fikrinizi gerçekleştirin.
- Müşterinizi dinleyin.
- Sadık kullanıcılar oluşturun
- Odaklanın.
- Kaynaklarınızı verimli kullanın.
- Yaptıklarınız ölçün.
- Moralinizi yüksek tutun.
Tüketici alışverişini evden yapıyor
2008 yılında tüketiciler evinden dışarı çıkmadan yaklaşık 10 milyar dolarlık alışveriş yaptı.BKM verilerine göre,2008 yılında tüketiciler e-ticaret,mektup ve telefonla sipariş yöntemini kullanarak,toplam 15 milyar 725 milyon 38 bin TL’lik alışveriş yaptı.
2007 yılında 11 milyar 763 milyon 59 bin liralık satışın gerçekleştiği piyasada krize karşın işlem hacminde yüzde 33.6’lık artış yaşandı.Sanal piyasada gerçekleşen işlem sayısına bakıldığında 2007 yılında 92 milyon 438 bin 15 olan işlem sayısı,yüzde 18.2’lik bir artışla 2008’de 109 milyon 319 bin 521’e ulaştı.
Böylece üç ay gibi kısa bir zamanda Türkiye çapında interneti olan her noktaya 20’ye yakın önemli markayı ve hizmeti götürebilen ,günlük ortalama 2 bin 100 ziyaretçisi ve bin 100’ü aşkın üyesi,3 bin 800 kişinin aktif olarak kullandığı sanal giyinme programına sahip bir organizasyon ortaya çıkıyor.Markaların dikkatini her geçen gün daha fazla çektiklerini vurgulayan Erkan,”Türkiye’nin önemli markaları ile iletişim halindeyiz ve çalışma modelimiz üstünde müzakereler yapıyoruz” diyor.
Maliyeti düşük
Sanal piyasada,sanal mağaza açmanın ve dükkan kiralamanın maliyeti oldukça düşük.150 dolardan başlayıp,5 bin dolara kadar çıkan yatırım maliyeti göze alındığında,24 saat aralıksız satış yapabilen ,elektrik,su,telefon gibi masraflarınızın olmayacağı,fazla personele ihtiyaç duymadan ,dünyanın her yerinde şubesi olan bir sanal mağaza açılabiliyor
Üstelik . mağazadaki ürünlerin değiştirilmesi,yenilenmesi ve
bilgilerinizin güncelleştirilmesi çok daha kolay oluyor.Sanal piyasada
,kendi mağazasını açmayıp,en çok tıklanan alışveriş sitesinde kiracı
olmak isteyenler için fiyatlar 20 TL’den başlıyor ve satışlar üzerinden
genelde yüzde 5 komisyon ödeniyor.Ziyaretçi trafiğinin çok yoğun olduğu
sitelerde dükkan kiralayanların daha yüksek kira ücretlerini ve komisyon
oranlarını ödemeye göze alması gerekiyor.Bugün İstanbul’un gözde
semtlerinden aylık 5-6 bin TL kiranın göze alınması gerekiyor.Sanal
mağaza açıldığında veya kiralandığında(n basit sistem) 150-200 dolar
civarında oluyor.
Delpanelin E-Ticaret paketini göz atmak isterseniz https://www.delfpanel.com.tr/sale-v1-web-tasarim-222 burdan ulaşabilirsiniz.